Opening Wijnatelier Vandeurzen

Tussen de druiven in linden hebben wij mee dit project gerealiseerd. Om een goede wijn te maken heb je niet alleen goede druiven nodig en vakkennis, maar ook een goede werklocatie.

 Dit gebouw had evengoed een gewone industriële loods kunnen zijn, maar architectenbureau Jaspers-Eyers heeft hier een prachtig gebouw neergezet  dat volledig mee opgaat in de omgeving.  Vooral de keuze en uitvoering van de gevel vinden wij ook zeer geslaagd.

Onze opdracht was het uitwerken van alle technieken inclusief de werfopvolging. Het klimaat in de ruimtes is zeer belangrijk. Zo kunnen we van een gang een tijdelijke koelcel maken op het moment dat de druiven geplukt worden om deze tijdelijk te stockeren voordat ze geperst worden. Door de druiven koel te bewaren behouden ze hun kwaliteit. Daarnaast is er uiteraard een barique ruimte waar de eiken vaten gestockeerd worden. In deze ruimte wordt temperatuur en vochtigheid constant op peil gehouden en gemonitord om de wijn in optimale omstandigheden te bewaren. In de productieruimte zelf moeten zowel comforttemperaturen van 22°C gehaald worden als een temperatuur van 15°C tijdens productie van bepaalde type wijnen. Dit wordt gerealiseerd door zware splitunits die mooi verstopt zitten boven de open structuur van het plafond.

In de vinificatiehal is zowel werkverlichting voorzien als sfeerverlichting. Met de spots kunnen de inox vaten mooi aangelicht worden en wordt er een aangename sfeer gecreëerd die eigenlijk doet vergeten dat je in een productie-omgeving staat.
De timing van het hele project was zeer strak. De studie werd afgerond vlak voor het bouwverlof 2019 en eind oktober 2019 ging de werf van start met als deadline "voor de oogst van volgend jaar". Halverwege de uitvoering barstte dan ook nog eens de coronacrisis uit. In het weekend van 12-13 september 2020 konden de wijnfeesten doorgaan in het nieuwe gebouw. Een heel huzarenstukje dat hier gepresteerd is. Een leuk weetje is dat dit bijna een volledig limburgs bouwteam was. Wij, IKP Engineering (studie technieken), Dubimax (studie stabiliteit), Vandebos bouwonderneming, Huygen & Van Ende (HVAC en sanitair), Elektriciteitswerken Coenen (elektrische installatie). 

De laatste opleverpunten worden nu aangepakt en dan is het volledig aan de wijnmakers om er een succes van te maken. Ze hebben pas weer een medaille gewonnen in de categorie van beste Belgische wijnen. 
Stel je kandidaat

Aanbevolen voor jou

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

VEELGESTELDE VRAGEN

FAQ

Contacteer ons

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of opmerkingen over een (toekomstig) project. Neem contact met ons op en wij beantwoorden u binnen de 24 uur.

Contacteer Ons